Korrekt pleje af dit ur

Hvis du ønsker at sælge dit ur, spiller urets tilstand en stor rolle: Jo bedre dit ur er i stand, jo større er sandsynligheden for at du finder potentielle købere og opnår en god salgspris. Du kan forlænge dit urs levetid markant, hvis du følger vores tips.

Tjekliste som PDF til download

Beskyt dit ur mod rystelser

Det lyder måske som om, det ikke er nødvendigt at sige, men tab ikke dit ur, når du tager det på. Det sker oftere end man skulle tro – og meget oftere end mennesker normalt vil indrømme. Ligesom med vand, kan rystelser tilføje alvorlige skader til dit ur, som medfører dyre reparationer. En foldelås er et sikkert alternativ til et spænde og er derfor en god investering.

Dyrk ikke ekstremsport med dit ur! Et styrt fra en meters højde på hårdt gulv er allerede nok til at beskadige et ur, men sportsgrene som mountainbike eller skiløb ryster urværket på en ekstrem måde, som kan forårsage permanente skader, selv uden styrt. Udsæt ikke dit ur for høje temperaturer. Ydre påvirkninger slider hurtigere på uret og påvirker funktionen af et mekanisk ur.

Sørg for at kende vandtætheden

Temaet vandtæthed skal af forskellige årsager tages med et gran salt. For det første er den skade, som et ur kan få meget stor, hvis der trænger vand ind i urets indre. I værste fald ruster vigtige dele af urværket. Den efterfølgende reparation er her meget tidskrævende og dyr. For det andet er der stadig en stor misforståelse om, hvad „vandtæt“ overhovedet betyder ift. et ur.

I realiteten bør du IKKE dykke ned til 100 meters dybde med et ur, der beskrives som „vandtæt ned til 100 m“. Angivelsen betyder kun, at uret under laboratoriebetingelser holder stand over for det vandtryk, der findes på 100 meters dybde. Hvis man bevæger uret, f.eks. ved svømmebevægelser under vand, øges trykket allerede. Med et ur, der er „vandtæt ned til 100 m“, kan man godt nok svømme og snorkle, men hvis man virkelig ønsker at dykke, bør et ur mindst være vandtæt ned til 200 meter eller 20 bar.

Endnu en vigtig faktor er, at vandtætheden, som alle andre tekniske egenskaber, er underlagt konstruktionsdelenes aldringsproces. Alt afhængig af måden uret bæres på, varme, kulde og rystelser, kan vandtætheden være sikret i kortere eller længere tid.

Du bør derfor regelmæssigt, og optimalt set en gang om året, få kontrolleret dit ur ift. vandtæthed hos en urmager.

Indstil dit ur rigtigt

Ure med dato eller andre kalenderfunktioner, bør du ikke stille mellem klokken 23 og klokken 3, da mekanismen i den forbindelse kan beskadiges. Indstillingen starter noget tid inden klokken 24 og varer længere end til klokken 24, før den er fuldstændig gennemført.

For en sikkerheds skyld, bør du grundlæggende stille dit mekaniske ur med uret og ikke mod uret. Prøv under ingen omstændigheder på at stille datoen baglæns. Dato- og kalenderfunktionerne for de fleste ure er konstrueret på en måde, så de kun kan stilles forlæns.

Plej dine urremme af læder

Læder er et naturligt materiale, som slides når det udsættes for vand, sæbe og sved. Bær altså ikke dit ur med urrem af læder, når du sover, tager bad eller svømmer. Urremme påvirkes i høj grad af den individuelle benyttelse, men ved daglig brug holder de normalt et år og bør så også udskiftes af hygiejniske årsager.

Undgå magnetfelter

Vi er dagligt udsat for magnetfelter gennem computerskærme og andre elektroniske apparater. Stærkere felter kan magnetisere dit ur og medføre, at det går forkert. Tag derfor dit ur af ved røntgenundersøgelser, ved kontroller i lufthavnen etc. og opbevar det ikke på højtalere eller lignende apparater.

Sørg for regelmæssig vedligeholdelse af dit ur

Hvis du har dit ur på hver dag, er det i gang 24 timer om dagen og 365 dage i året. Det består af en lang række små, sensible dele, der perfekt skal gribe ind i hinanden og derfor også udsættes for det pågældende slid. For at forebygge problemer, bør en professionel urmager hvert 5. år gennemføre en grundig vedligeholdelse.

Opbevar dit ur på den rigtige måde

Transporter ikke dit ur, mens det ligger løst i en taske, hvor det kan få ridser eller blive udsat for rystelser pga. andre genstande med hårde kanter. Det bedste er en polstret æske, der fikserer dit ur indvendigt. Især er vintageure mere sensible end moderne ure med safirglas etc. Sørg for, at du ikke udsætter dit ur for ugunstige betingelser i længere tid, som f.eks. stærkt sollys eller meget støvede eller fugtige omgivelser.

Hvis du ønsker at sælge dit ur, spiller urets tilstand en stor rolle: Jo bedre dit ur er i stand, jo større er sandsynligheden for at du finder potentielle købere og opnår en god salgspris.

Sælg nu